Carb loading en herstellen met eiwitten.

  • -
Koolhydraten Carb loading VoedingenSportPrestatie.nl

Carb loading en herstellen met eiwitten.

Waarom en wanneer ga je koolhydraten stapelen (Carb loading) en herstellen met eiwitten?

Je maakt gebruik van Carb loading als je jouw duurprestatie goed wilt volbrengen. Denk hierbij aan een duur van meer dan 3 uur op één dag of meerdere dagen achter elkaar. Indien je een duurprestatie van meerdere dagen wilt volhouden is het tevens belangrijk dat je lichaam de kans krijgt om te herstellen. Je lichaam is hier met name eiwitten voor nodig, maar deze moet je dan wel binnen een half uur na het einde van je prestatie tot je nemen.

We zullen eerst verder ingaan op de carb loading. Tot een week voor je uitdaging train en eet je zoals altijd. In de laatste week voor je uitdaging ga je jouw inspanningen afbouwen in intensiteit en duur of je houd een week rust.  In deze dagen neem je tijdens jouw maaltijden iets meer koolhydraten dan je gewend bent. Een extra plak brood, een extra lepel rijst of pasta. Let hierbij wel op dat je vet inname niet omhoog gaat en liever zelfs nog omlaag gaat.  Je wilt namelijk niet dat je maaltijden te veel calorieën gaan bevatten. Doordat je in deze week minder energie van je lichaam vraagt, zorgt de toevoeging van extra koolhydraten ervoor dat de glycogeen reserves in je spieren omhoog gaan.  Door deze reserves te verhogen en dus te optimaliseren heb je tijdens jouw uitdaging/wedstrijd meer brandstof in je spieren om langer optimaal te kunnen presteren.

Om deze Carb load nog verder te optimaliseren of omdat je het gewoon lastig vind om meerdere dagen anders (meer) te eten dan je gewend bent kun je hiervoor ook de Etixx Carbo-Gy gebruiken. Etixx Carbo-Gy is een koolhydraatrijke energiedrank of te wel een hypertone sportdrank. Een energiedrank is niet geschikt om je vochtbalans te herstellen vanwege het feit dat er te veel koolhydraten inzitten om te zorgen voor een goede maag lediging. Vandaar dat je de Etixx Carbo-Gy de dag/avond voor je uitdaging/wedstrijd drinkt om je glycogeen reserves op te bouwen. Dit doe je door 70 gram poeder op te lossen in 500 ml. koud of heet water. Op de dag van je uitdaging/wedstrijd kun je tot ongeveer 3 uur voor de start nogmaals 500 ml. opdrinken. Op deze manier heeft je maag genoeg tijd om het te verwerken. Moet je vroeg starten zorg dan dat je twee dagen voor de uitdaging/wedstrijd een bidon met 500 ml. Etixx Carbo-Gy opdrinkt. Eet dan voor je wedstrijd een lichte, makkelijk verteerbare, maaltijd en drink hierbij een isotone sportdrank.

Nu kun je denken dat koolhydraten stapelen alleen voor topsporters is! Maar ook jij verlangt een topprestatie van je lijf als je aan een duurprestatie of wedstrijd deelneemt. Dus waarom dan je lichaam niet een handje helpen met de koolhydraten van de Etixx Carbo-Gy.

Etixx Cargo-Gy Sportvoeding VoedingenSportPrestatie.nl Carb Loading

Herstellen met eiwitten na je inspanning / training. Is dat nu echt nodig?Eiwitten herstellen Prestatie VoedingenSportPrestatie.nl

Ja, als je van je lichaam een topprestatie verlangt zul je inderdaad na een inspanning/training je eiwitten moeten aanvullen. Het feit dat je geen topsporter bent heeft niets te maken met de eisen die je op sportief gebied aan je lichaam stelt. Sport je graag en verlang je op dat moment veel van je lichaam, help je lichaam dan ook met de juiste (sport)voeding, zodat het die door jouw gewenste prestatie kan leveren.

Dat houd inderdaad in dat je jouw eiwitten moet aanvullen. Hiermee bevorder je het herstel van je spieren, want tijdens je inspanning lopen je spieren kleine beschadigingen op en nemen ze af in omvang (massa). Door de eiwitten binnen een half uur na je inspanning/training aan te vullen, het liefst samen met koolhydraten, worden ze het beste opgenomen in je spieren en zullen je spieren sneller herstellen. Hierdoor zal je spiermassa niet afnemen, eerder toenemen, en kunnen je spieren op het zelfde of een beter niveau blijven presteren.

Voor mannen geld dat ze, van nature, meer spiermassa hebben. Dit betekend dat ze meer tijd nodig zijn om te herstellen dan vrouwen, maar ze zijn wel minder eiwitten nodig. Voor mannen geld dat ze na een inspanning het beste herstellen met 10 tot 15 gram eiwitten. Vrouwen herstellen sneller maar zijn daarvoor 20 tot 30 gram eiwitten nodig.

Vandaar dat de nieuwe Etixx High Protein bar met 20 gram eiwitten per reep ideaal is voor vrouwen.  Natuurlijk mogen mannen deze heerlijke reep met kokosnoot en vanillesmaak met een echte Belgische chocolade coating ook gebruiken voor hun herstel na een intensieve inspanning of wanneer een sneller herstel gewenst is. Voor zowel vrouwen als mannen geld dat je jouw herstel optimaliseert door deze reep te combineren met koolhydraten in de vorm van een stuk fruit (b.v. een banaan).

Etixx High Protein bar Herstel Eiwitten VoedingenSportPrestatie.nl

We hopen je hiermee weer van informatie te hebben voorzien die je kunt gebruiken om je sport prestatie te verbeteren. Heb je nog vragen of wil je een persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op.

Deel dit bericht op Facebook, Twitter of Google+ om ook je mede sporters te informeren.

Heb je resultaten/informatie die je met ons wilt delen na een aanpassing in je gebruik van sportvoeding. Vertel het ons hieronder door het plaatsen van een reactie. 😉

Liken is super!
Delen mag uiteraard! ;-)

Toekomstige evenementen

Er zijn momenteel geen toekomstige events.