Energie, hoe laad jouw batterij zich op?

  • -
Energie, hoe laad jouw batterij zich op?

Energie, hoe laad jouw batterij zich op?

Voldoende energie hebben: Wat houdt dat nu precies in en is dit voor iedereen het zelfde? Voldoende energie hebben betekend dat jij je de hele dag kunt bewegen op het niveau dat jij wil. Deze bewegingen / inspanningen verschillen natuurlijk per persoon. Een baby beweegt minder dan een topsporter tijdens een wedstrijddag.

Waardoor kunnen er energietekorten ontstaan in ons lichaam?

Energietekorten kunnen ontstaan doordat ons lichaam niet voldoende energie kan opnemen, maar ook kunnen we te maken krijgen met energievreters. Verstoringen in je energie kunnen onder andere ontstaan door:

balanceren - energie- voedingensportprestie.nl

Om te zorgen dat je jouw energie voldoende kunt opladen is het belangrijk om de juiste balans te vinden in jouw levensstijl.

Een aantal dingen waar je zelf vanaf vandaag al mee aan de slag kunt om je energieniveau te laten stijgen zijn:

  • meer bewegen. Een half uur per dag buiten wandelen levert al heel veel energie.
  • voldoende slapen en een uur voor het slapen gaan je mobiele telefoon weg leggen
  • voldoende water drinken en voldoende eten (wel eten en niet snoepen 😉 )
  • de bijsluiter van je medicijnen nalezen, indien vermoeidheid een bijwerking van je medicijnen is. Ga in overleg met je huisarts hoe jullie dit kunnen oplossen.

Naast deze tips is het ook goed om te weten dat ons lichaam door verschillende oorzaken soms niet alle voedingsstoffen opneemt die ons lichaam nodig heeft om voldoende energie te maken. Door tekorten aan o.a. :

  • magnesium (door stress, veel zweten, sporten, medicijn gebruik)
  • ijzer (met name bij vrouwen door veel bloedverlies)
  • vitamine B12 (o.a. door maagklachten, stress, vegetariër)
  • vitamine D (te weinig buiten / zonlicht)

..kunnen we ook minder energie opbouwen. Deze tekorten kunnen aangetoond worden door middel van een bloedonderzoek. Welke u bij uw huisarts kunt aanvragen. Let hierbij wel op dat er veel marge tussen de onder- en bovengrens kan zitten. Ook al word er geconstateerd dat je geen tekort hebt is het goed om te vragen waar jouw resultaat binnen deze marge zit. Soms kan een kleine aanvulling er toch voor zorgen dat je weer lekkerder in je vel zit.

Afhankelijk van de inspanning ben je tijdens het sporten meer energie nodig dan wanneer je niet sport. Hoeveel energie je per dag nodig bent is strek afhankelijk van de inspanning die je levert. Een bouwvakker heeft over het algemeen een hogere energiebehoefte dan iemand met een kantoorbaan.

Vind jij ook dat je te weinig energie hebt en heb je naar aanleiding van bovenstaande informatie vragen. Neem dan contact op en ik ga samen met je zoeken naar een oplossing.

Met een vriendelijke groet,

Janine

VoedingenSportPrestatie.nl

Liken is super!
Delen mag uiteraard! ;-)

Toekomstige evenementen

Er zijn momenteel geen toekomstige events.