Energiebehoefte tijdens je sportprestatie.

  • -
Energiebehoefte

Energiebehoefte tijdens je sportprestatie.

Jouw individuele energiebehoefte tijdens het sporten is afhankelijk van o.a. jouw geslacht, lengte, leeftijd, gewicht, frequentie van bewegen (sporten) en de intensiteit van je inspanning.

Jouw energiebehoefte en energieverbruik beïnvloeden jouw prestatie.

De energiebehoefte van een man tussen de 30 en 50 jaar ligt rond de 2500 kilocalorieën per dag (zittend beroep en weinig beweging in vrije tijd) Voor een vrouw in een zelfde situatie ligt de energiebehoefte rond de 2000 kilocalorieën per dag. Boven de 50 jaar neemt onze energiebehoefte af, dit heeft o.a. te maken met het feit dat onze spiermassa afneemt.

Sommige groepen van personen hebben een grotere energiebehoefte. Dit zijn o.a. sporters (matig tot intensief), jongeren in de groei en zwangere vrouwen. Ook na een periode van ziekte is in diverse gevallen de energiebehoefte groter.

Als je een sportieve prestatie neer wilt zetten moet je zorgen dat je weet hoe jouw energiebehoefte is in rust en tijdens jouw inspanning. Vanwege het individuele karakter van onze energiebehoefte is het van belang dat je voor jouw sportieve uitdaging, bijvoorbeeld tijdens jouw trainingen producten uitprobeert. Varieer met je voeding voor en tijdens jouw duurinspanning om uit te vinden waar jij het beste op reageert.

Energie aanvullen is meer dan alleen een banaan of een broodje eten.

Als basis om te gebruiken bij het bepalen van jouw energiebehoefte voor een sportieve prestatie kun je de volgende hoeveelheden koolhydraten aanhouden:

  • Inspanningen minder dan één uur: hierbij is het niet nodig om koolhydraten in te nemen tijdens de inspanning.
  • Inspanningen tussen één en twee uur: 30 gram koolhydraten per uur inspanning.
  • Inspanningen van twee tot drie uur: 60 gram koolhydraten per uur inspanning.
  • Inspanningen van meer dan drie uur: tot 90 gram koolhydraten per uur inspanning.

Deze koolhydraten kun je het beste verdeeld over de tijdsduur innemen. Dan heeft jouw lichaam een constante aanvoer van koolhydraten en is de kans dat je de man met de hamer tegen komt het kleinst. Deze koolhydraten kun je halen uit een sportdrank, banaan, broodje met jam, sportrepen etc. en vullen jouw energiebehoefte dus aan.  Op alle verpakkingen van sportvoeding staat hoeveel koolhydraten het product per portie levert.  Zo kun je ongeveer berekenen wat je nodig hebt. Als je een banaan of broodje eet is dit iets lastiger, maar ook dat kun je berekenen. Een banaan bevat bijvoorbeeld per 100 gram 18.8 gram koolhydraten.

Welke sportvoeding gebruik je tijdens een duurinspanning?

Bij een uitdaging van meer dan 3 uur is het aan te bevelen om je koolhydraten uit verschillende bronnen te halen.

  • Voor de meesten zal één bron een sportdrank zijn.
  • De tweede bron vaak een product van vaste samenstelling zoals brood, een banaan of een sportreep.
  • Daarnaast is het verstandig om als derde bron een gel te gebruiken.
Door deze afwisseling van bronnen kun je ervoor zorgen dat je jouw lichaam optimaal voorziet van energie, zonder dat je een te volle maag krijgt en je hier tijdens het sporten last van krijgt.

In het onderstaande filmpje zie je het advies van Niki Terpstra i.v.m. het gebruik van sportvoeding.

Zie hier de verschillen van de Etixx sportbars op een rijtje: https://etixxsports.com/nl/posts/wanneer-gebruik-je-welke-sport-bar?country_code=NL

Naast Etixx hebben wij ook repen van Born en PowerBar in ons assortiment.

Hoe belangrijk is Born sportvoeding voor Laurens ten Dam?

Wil je na het lezen en zien van deze informatie meer weten over het gebruik van sportvoeding in combinatie met jouw eigen trainingen en uitdagingen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via deze link.

Met een sportieve groet,

Janine van der Sluis

Liken is super!
Delen mag uiteraard! ;-)

Toekomstige evenementen

Er zijn momenteel geen toekomstige events.