Sportvoeding gebruiken?

  • -
Fokke en Sukke accu vol voor Mont Ventoux

Sportvoeding gebruiken?

Waarom sportvoeding gebruiken en met name het verschil hierin tussen vrouwen en mannen.Fokke en Sukke Sportvoeding Etixx Prestatie

Met de juiste voeding en sportvoeding van Etixx in combinatie met hun training hadden Fokke en Sukke zeker de top van de Mont Ventoux kunnen bereiken.

Door o.a. www.fietsvrouwen.nl, stoerevrouwensporten.nl zien we dat er steeds meer vrouwen zijn die duursport beoefenen. Maar zijn we hier wel net zo geschikt voor als mannen? Gelukkig wel! Maar waarom zien we in wedstrijden zoals de Tour de France, net als bij veel andere sporten, geen gecombineerd deelnemersveld?

De belangrijkste reden hiervoor vinden we in het fysieke verschil tussen vrouwen en mannen:

Vrouwen hebben om diverse redenen een hoger vetpercentage dan mannen. Die weer meer spieren hebben. Door de grotere aanwezigheid van spieren zijn mannen Mannen vs Vrouwen Sport Sportvoeding Prestatie hierdoor over het algemeen:

  • Sterker
  • Sneller
  • Hebben een groter uithoudingsvermogen
  • Hebben een grotere glycogeen voorraad in de spieren
  • Bestaan gemiddeld voor 63% uit vocht t.o.v. vrouwen 52%

Maar dat betekend niet dat vrouwen niet geschikt zijn voor duursport.

Wel zijn er een aantal punten waar we meer aandacht aan moeten besteden dan mannen tijdens het beoefenen van onze duurinspanning.

1 Uitdroging; Vanwege het lagere vochtpercentage zijn vrouwen gevoeliger voor uitdroging en is het dus erg belangrijk dat ze tijdens de duurinspanning hun vochtverlies aanvullen met bij voorkeur een isotone sportdrank. Een isotone sportdrank zorgt er door zijn specifieke samenstelling voor dat het na het drinken zo snel mogelijk opgenomen wordt in onze bloedbaan. Het basis advies is één bidon van 500/750 ml per uur van de inspanning. Waarom is dit zo belangrijk.

  Dehydratie, de effecten::

1% = Stofwisseling neemt a

2% = Negatief effect op warmteregulatie, 20% prestatieafname

3% = Concentratieverlies en vermoeidheidsverschijnselen

4 tot 6% = Krampverschijnselen en afname spierkracht

6+ % = Uitputting, coördinatieverlies, verlies van bewustzijn

2  De man met de hamer niet tegen komen; deze kom je tegen op het moment dat je jouw koolhydraten niet voldoende hebt aangevuld Ook weer door de verhouding van onze vet- en spiermassa kunnen vrouwen minder koolhydraten stapelen. Dit doe je namelijk in je spieren. Bij een duurinspanning van hoge intensiteit zul je jouw koolhydraten dus op tijd moeten aanvullen om maximaal te kunnen blijven presteren.Fokke en Sukke accu vol voor Mont Ventoux

 

Het basis advies hierbij is dat je jouw koolhydraten met 60 gram per uur aanvult. Tevens is het goed om hier een combinatie van snelle en langzame koolhydraten voor te gebruiken. In de meeste repen en gels van je sportvoeding is dit al voor je geregeld en hoef je niet zelf uit te vinden waar langzame en snelle koolhydraten inzitten. Maar let wel op het volgende; Als je te veel eet gaat je lichaam juist extra bloed naar jouw vertering sturen. De zuurstof die hiervoor gebruikt wordt, kunnen je dan niet meer gebruiken om je benen rond te laten gaan.

3 Herstellen; Vrouwen herstellen wel sneller dan mannen na hun inspanning. Drie uur na een inspanning is het metabolisme van de vrouw al zo goed als gelijk aan het niveau van voor de inspanning. Helaas is dit ook één van de redenen dat we minder snel lichaamsvet verliezen. Door binnen de eerste 30 minuten na je inspanning te zorgen dat je 20 tot 30 gram proteïne binnen krijgt kun je spieren ondersteunen en makkelijker vet verbranden. In bijvoorbeeld een recovery product van je sportvoeding zit al een deel van deze eiwitten. In de loop van de dag nog wel meer (ongeveer 20 gram) eiwitten innemen om je herstel te optimaliseren. Train je vaker dan 1 keer op een dag. Zorg dan dat je binnen de eerste twee uur na je training voldoende eet om je energievoorraden weer aan te vullen voor je tweede training.

Bij vrouwen heeft ook de hormoon cyclus invloed op onze prestaties, tussen de ovulatie en de menstruatie werkt het averechts dat ons vrouwenlichaam een koolhydraat besparend mechanisme heeft. In deze periode zijn we tijdens onze inspanning meer aanvoer van koolhydraten nodig. Waarschijnlijk heb je dit wel eens ervaren, je denkt ik heb ongeveer de zelfde inspanning geleverd als vorige week en toch ging het deze ronde slechter. Heel goed mogelijk dat je op dat moment dus tussen je ovulatie en menstruatie in zat.

Weten hoe Etixx sportvoeding jou kan helpen tijdens je duurinspanning? Vraag het ons. 

Zelf uitvinden welk Etixx product jou het beste bevalt en welke smaak je voorkeur heeft? Bestel dan hier het Etixx testpakket.

Meer lezen over sporten en de invloed van je hormonen:

Liken is super!
Delen mag uiteraard! ;-)

Toekomstige evenementen

Er zijn momenteel geen toekomstige events.